A VIRB 360 lehet az idei év egyik legjobb 360 fokos kamerája

A VIRB 360 lehet az idei év egyik legjobb 360 fokos kamerája

A Garmin talán leginkább a GPS eszközök terén végrehajtott fejlesztéseiről ismert, viszont ezen kívül is igen kiterjedt az a termékkör, melyben érdekelt. Most elérkezettnek látták az időt, hogy a 360 fokos technológiával is kezdjenek valamit, és rögtön az első próbálkozásukkal figyelemreméltót alkottak, a VIRB 360 személyében. Jöjjön néhány tulajdonság, ami alapján a kamera nagyon erős versenyző lesz a kategóriájában.

1. 5.7K (30fps) 360 fokos videó

Mostanra több 360 fokos kamera is tudja a 4K felbontást, ami már elegendő ahhoz, hogy a panoráma felvételek élvezhető minőségűek legyenek. A Garmin ezt is jóval túlszárnyalta, így a VIRB 360 felvételei igencsak meggyőzőek, ahogy az az alábbi videóban látható. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a kamera nem képes magától összefűzni a két oldalon elhelyezett lencsék felvételeit, ehhez valamilyen - sok esetben fizetős - szerkesztő szoftverre van szükség, azonban a Garmin ígérete szerint, ehhez hamarosan egy ingyenes programot is elérhetővé tesz.

2. Vízállóság

Vízálló tokot már nagyon sok panoráma kamerához vásárolhatunk, ezek viszont ronthatnak valamennyit a rendelkezésre álló képminőségen. A VIRB 360 ellenben teljes mértékben vízálló, nem szükséges hozzá semmilyen tokot beszerezni, így akár 10 méteres mélységben is élvezhetőek a nagy felbontás előnyei.

3. Fejlett stabilizáció

Ami szintén belezavarhat a 360 fokos élménybe, ha a különböző rázkódások miatt élvezhetetlen lesz a végeredmény. Márpedig ez sokszor előfordul, ha kézben tartjuk a kamerát, vagy pl. sisakra, esetleg bicikli kormányra erősítjük. Egyre több gyártó érzi fontosnak, hogy stabilizáló szoftvereket fejlesszen a termékébe, szerencsére nem marad ki ebből a felsorolásból a Garmin sem. Ráadásul jóval a versenytársak előtt járnak, hiszen a kamera nemcsak a videó stabilizálására képes, hanem folyamatosan képes egy beállított irányba 'nézni', így egy-egy hirtelen fordulat, vagy fejmozdulat hatására sem veszíti el a fókuszt.

4. Hangvezérlés

Ehhez túl sokat nem kell hozzáfűzni: a VIRB 360 hallgat ránk, vagyis hozzá sem kell érnünk ahhoz, hogy elinduljon a felvétel, hogy üzemmódot váltsunk, vagy hogy fotókat készítsünk.

5. Adatok megjelenítése a kiterjesztett valóság segítségével

A Garmin fejlesztése egy nagyon jó példa arra, hogy - természetesen a Pokémon GO mellett -  a kiterjesztett valóság (AR - augmented reality) milyen érdekes dolgokra képes. A VIRB rengeteg beépített szenzort kapott, többek között gyorsulásmérőt, giroszkópot, barométert, GPS vevőt. Ezek, valamint az AR technológia segítségével az eszköz egy csomó hasznos, és remekül megjelenített animációval ellátott adatot képes elhelyezni a videófelvételen, pl. sebességmérőt, helymeghatározót, vagy akár magasságmérőt. Valószínűleg ez az a tulajdonsága, ami leginkább megkülönbözteti a konkurenseitől, a Garmin előtt még senki nem próbálta meg a 360 fokos videókat a kiterjesztett valósággal kombinálni. A lenti videóban látható a fejlesztés működés közben, a felvételre sebességmérő és térkép réteg is került:

A VIRB 360 előnyeinek ezzel még nincs vége, képes többek között 4K live streaming-re, vagy 360 fokos hangfelvételre. Ez utóbbi több, a kameraházban elhelyezett mikrofon segítségével történik, mely lehetővé teszi, hogy realisztikusabban halljuk a felvett hangokat. Ha pl. egy hang felvétel közben a kamerát bal oldalról éri, azt a videó lejátszásakor sokkal inkább fogjuk hallani a bal, mint a jobb fülünkkel. Ennek egyébként leginkább akkor van jelentősége, ha egy 360 fokos felvételt VR szemüvegben nézünk, így még inkább valósághű élményben lesz részünk. Fontos még megemlíteni, hogy az eszköz biztosan jól fogja bírni a strapát, megerősített anyagokból készült a borítása, és a lencsék üvegei is, a vízállóságot pedig korábban már említettük. A VIRB továbbá képes megbirkózni egy akár 128GB tárhelyű memóriakártyával is.

Természetesen van néhány műszaki jellemző, melyben van még hova fejlődni: az akkumulátora csupán 1 órát bír ki, a live streaming  funkciót pedig egyelőre csak Apple eszközökön élvezhetjük. 

A VIRB 360 június 14-től lesz kapható, 799 USD áron.

Forrás: ThreeSixty

 

0 hozzászólás

Írj nekünk!